Chleb bezglutenowy, zdrowy, blog, kielce, przepis

Chleb dla osób nietolerujących glutenu.

Nietolerancja Glutenu

Nietolerancja glutenu może podować wiele różnych dolegliwości, między innymi:

  • problemy trawienne (wzdęcia, zgagi, biegunki, bóle brzucha)
  • problemy skórne (trądzik, wysypki i inne stany zapalne skóry)
  • bóle stawowe 
  • bóle głowy
  • gorsze samopoczucie

Nietolerancja glutenu – przyczyny

Pomijając celiakie (genetyczną nietolerancje glutenu), wiele nietolerancji jest wywołane przez dzisiejszą modyfikowaną pszenicę, która zawiera bardzo duże ilości tego białka. Tak jak brzmi znane powiedzenie, że czy coś będzie trucizną czy lekiem decyduje dawka danej substancji. Z glutenem jest podobnie. Narażanie organizmu na zbyt duże, codzienne spożywanie glutenu powoduje więc negatywne reakcje. 

Rozwiązanie

Rozwiązaniem jest spożywanie mąki ze zbóż niemodyfikowanych genetycznie oraz nie pryskanych. I szczerze polecam dwa rodzaje zbóż, które są mało znane ale bardzo zdrowe:

  • płaskurka
  • samopsza

Są to stare zboża, które spożywano kiedyś. Nie są one ani modyfikowanie ani pryskane, a do tego zawierają o wiele mniej glutenu niż dzisiejsza pszenica, zaś dużo więcej składników mineralnych i witamin, co czyni je doskonałym elementem diety.

Przepis – chleb dla osób z nietolerancją glutenu.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez FIZJOTERAPIA FIZJORECOVER PATRYK WOJTON | KIELCE (@fizjorecover)

Składniki:

  • 20 gr świeżych drożdzy
  • 10 gr oleju
  • 15 gr soli
  • łyżka cukru
  • kilka łyżek zakwasu żytniego (można zrobić bez)
  • 350 gr mąki z płaskurki (lub 500 gr)
  • 350 gr mąki z samopszy (lub 500 gr)
  • 200 gr mąki orkiszowej bio ( przy większych nietolerancjach można ją pominąć)

I Krok

Do miski wlewamy 180 gr ciepłej wody, wrzucamy drożdże, cukier, olej, zakwas (możemy pominąć, jeśli nie mamy).  Mieszamy składniki do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę i sól i znowu mieszamy. 
(jeśli masz duże problemy z glutenem, możesz pominąć mąkę orkiszową, zastępując ją zwiększoną gramaturą samopszy i płaskurki – chleb będzie się bardziej kruszył/rozpadał). 

Krok II

Kiedy mąka wchłonie wodę, przerzucamy wszystko na stolnicę i dolewając pomału resztę wody ( 330 gr) wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania dobrze nawilżonego ciasta ale niezbyt klejącego.

Krok III

Po wyrobieniu ciasta, smarujemy obficie oliwą naczynie żaroodporne i jego przykrywkę, a następnie formujemy ciasto i przekładamy do naczynia. Nacinamy chleb, zamykamy naczynie i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h. 

Krok IV

Po wyrąśnięciu rozpoczynamy pieczenie. Wkładamy do piekarnika chleb w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Grzałka góra-dół. Temperatura 180 stopni. Czas 50 min.  

Po 50 minutach, zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na pieczenie na około 10 min ( aby zarumienić skórkę – należy pilnować, aby nie spalić). Następnie wyjmujemy chleb z piekarnika i z naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia na około godzinę. 

Po wystygnięciu chleb jest gotowy. Ja polecam pokroić chleb i zamrozić, ponieważ jest duża szansa, że nie zdążysz zjeść go zanim się nie zeschnie, a to z tego względu, że chleb jest bardzo syty i nie da się go dużo zjeść na raz.

Gdzie kupić płaskurę i samopszę?

Ja polecam sklep https://sklep.biobabalscy.pl/, ponieważ stamtąd zamawiam i przy mojej nietolerancji glutenu, ich mąka się sprawdza. Zaznaczam, że nie jest to post sponsorowany, a mąkę kupić również w innym sklepie. 

Shopping Cart